page loader
ΑΝΔΡΙΚΑ ΠΛΕΚΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΟΒΕΡ: ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ

Ο οδηγός των πλεκτών

Τα πουλόβερ ή τα πλεκτά αποτελούν ένα αγαπημένο καθημερινό ρούχο στη ντουλάπα κάθε κομψού άνδρα. Έρχονται σε πολλά σχέδια, χρώματα, πλέξεις και ποιότητες. Όμως γιατί είναι πραγματικά τόσο δύσκολο να βρούμε κάποιο καλό;

Μέρος αυτής της ερώτησης έγκειται στο να ορίσουμε τι συνιστά ένα «καλό» πουλόβερ. Ένα καλό πουλόβερ λοιπόν πρέπει να ξεχωρίζει όσον αφορά την ποιότητα των υλικών, την κατασκευή, την αντοχή, το διαχρονικό μοτίβο και την εφαρμογή του.

 Ένα  καλό πουλόβερ που να αξίζει η απόκτησή του πρέπει:

  •         Να είναι κατασκευασμένο από φυσικά υλικά ή μείγμα φυσικών υλικών (μαλλί, κασμίρ, μετάξι, βαμβάκι κ.ο.κ).
  •         Να έχει σωστή εφαρμογή στο σώμα, τα μανίκια, τον ώμο και τη μέση.
  •         Σε περίπτωση που έχει κάποιο κούμπωμα τότε αυτό να είναι μόνο με κουμπιά και όχι φερμουάρ (τα φερμουάρ ας τα κρατήσουμε σε πιο αθλητική ενδυμασία όπως ένα φούτερ ή μια βαμβακερή ζακέτα με κουκούλα).
  •         Να μην υπάρχουν λογότυπα εμπορικών σημάτων (ούτε μικρά ούτε μεγάλα).

Τα πουλόβερ γενικότερα βοηθούν τους άντρες να μεταβαίνουν μεταξύ των εποχών, να προσθέτουν υφές και στρώματα στο ντύσιμό τους, να παραμένουν ζεστοί σε ψυχρά περιβάλλοντα και φυσικά τους δίνουν στυλ. Με αυτόν τον οδηγό, θα διερευνήσουμε πώς εξελίχθηκε ιστορικά το πλεκτό πουλόβερ να αποτελεί ένα κλασικό κομμάτι για την ανδρική ντουλάπα του σήμερα και πώς να επιλέξετε ένα καλό, καθώς ο καθένας πρέπει να διαθέτει λίγα!

 

Ιστορία του πουλόβερ

Όπως και τα περισσότερα ρούχα, έτσι και η ιστορία του πουλόβερ είναι ως επί το πλείστον λειτουργική. Ξεκίνησε σαν ένα απαραίτητο ρούχο για τους όσους εργάζονταν σε επαγγελματικούς κλάδους που χρειάζονταν ζεστά και ανθεκτικά ενδύματα για να προστατευτούν από τα στοιχεία της φύσης και γενικότερα αποτελούσε ρούχο των κατώτερων κοινωνικών τάξεων.

Μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, το πουλόβερ παρέμεινε ένα λειτουργικό ένδυμα για ορισμένα επαγγέλματα και κοινότητες ομάδες, αλλά όλα άλλαξαν όταν η μόδα έγινε η κινητήρια δύναμη πίσω από τις επιλογές ένδυσης.

 Μεταξύ της δεκαετίας του 1920 και της δεκαετίας του '70, τα αστέρια του κινηματογράφου και της ροκ, όπως  ο Steve McQueen, ο Cary Grant, ο Mick Jagger και ο Michael Caine, φορούσαν κάθε είδος πουλόβερ καθιερώνοντας το ρόλο τους ως casual-cool στοιχεία για την ανδρική ντουλάπα.

 

Τα κύρια στυλ

Στρόγγυλη λαιμόκοψη (crewneck):  Είναι τα πουλόβερ με στρογγυλεμένο και στενό λαιμό-γιακά. Σήμερα αποτελεί το πιο δημοφιλές στυλ πουλόβερ μαζί με αυτά με λαιμόκοψη σε σχήμα V . Μπορεί να φορεθεί με ένα πουκάμισο από κάτω ίσως και με μια μάλλινη πλεκτή γραβάτα. Συνδυάστε το με μάλλινα παντελόνια και δερμάτινο jacket ή παλτό από πάνω.

V-λαιμόκοψη (v-neck): Εδώ ο γιακάς-λαιμός είναι σε σχήμα V όχι σε στρογγυλό σχήμα. Λόγω της περικοπής στο γιακά, αυτό το πουλόβερ είναι καλύτερα να φορεθεί με ένα πουκάμισο και μια γραβάτα και είναι λίγο πιο κλασικό σαν στύλ.

Ζιβάγκο (Turtleneck): Χαρακτηριστικό του ο ψηλός γιακάς που καλύπτει όλο το λαιμό. Μπορούν να φορεθούν μόνα τους, με ένα ζευγάρι chinos, με φανελένια παντελόνια, ακόμα και τζιν συνδυάζοντάς τα ιδανικά κάτω από ένα σακάκι δημιουργώντας casual chic σύνολα . Μπορεί να φορεθεί επίσης και με κοστούμι αναδεικνύοντας το στυλ σας.

Ζακέτα (Cardigan): Η ζακέτα έχει άνοιγμα στο μπροστινό μέρος  και κλείνει με κουμπιά ή φερμουάρ στην αθλητική της εκδοχή. Η πιο συνηθισμένη εκδοχή είναι με απλό κούμπωμα μπροστά μπορείτε όμως να τη βρείτε και με σταυρωτό κούμπωμα.

 

Ποιότητες

Όταν επιλέγετε ένα πλεκτό πουλόβερ ο στόχος είναι να αγοράσετε την καλύτερη ποιότητα που μπορείτε στη καλύτερη τιμή. Ένας βασικός κανόνας είναι να εξετάσουμε το επίπεδο λεπτομέρειας-πληροφορίας  που παρέχει το ίδιο το προϊόν σχετικά με το υλικό κατασκευής του. Αν είναι φθηνό, πιθανότατα θα αναγράφει απλά "100% μαλλί" ή σκέτο ‘’κασμίρ’’ ή κάποια μίξη από φυσικά και συνθετικά υλικά . Εάν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες-πλροφορίες όπως  η συγκεκριμένη χώρα προέλευσης των ινών (π.χ. Australian extra fine merinos) είναι πιο πιθανό είναι να υπάρχει και υψηλότερη ποιότητα κάτι που εξηγεί και τη λογικά μεγαλύτερη τιμή του.

Κασμίρι

Το κασμίρ είναι ένα πολυπόθητο υλικό τόσο για την απαλότητα όσο και για τη ζεστασιά του, η οποία μπορεί να είναι έως και 8 φορές πιο ζεστή από το απλό μαλλί.  Ωστόσο, οι τιμές για τα πλεκτά από κασμίρ μπορεί να ποικίλουν πολύ. Ο λόγος είναι ότι δεν είναι όλοι οι τύποι κασμίρ το ίδιο.  

 Κατά την επιλογή του πουλόβερ ή άλλων προϊόντων από κασμίρ, να προσέξετε εκτός από το χρώμα και το μέγεθος, κυρίως τον αριθμό των στρώσεων (τα λεγόμενα ply) του κασμιρένιου νήματος, από το οποίο υφαίνονται τα ενδύματα. Γενικότερα, όσες ποιο πολλές είναι οι στρώσεις, τόσο ποιο ζεστό είναι το ρούχο. Τα ποιο συνηθισμένα είναι τα πουλόβερ με δύο στρώσεις νήματος.

Η αγορά πλεκτού από κασμίρ υψηλής ποιότητας είναι δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποιήστε την κοινή λογική. Ένα κασμιρένιο πουλόβερ των €100 είναι απίθανο να είναι από τη καλύτερη ποιότητα.

Μαλλί Merinos

Το μαλλί Merinos ειδικότερα είναι γνωστό για το πολύ υψηλής ποιότητας λεπτό του νήμα. Όλα τα ενδύματα πλεκτών που κατασκευάζονται με μαλλί Merinos είναι πολύτιμα και εξαιρετικής ποιότητας.

Με βασικά χαρακτηριστικά τη μαλακή υφή του, τη ζεστή του αίσθηση, την αντοχή του στο τσαλάκωμα με τη φυσική ελαστικότητα που διαθέτει αλλά και την ιδιότητα του να αναπνέει εξαιτίας της 100% φυσικής του προέλευσης, όλα τα ρούχα που κατασκευάζονται από Merinos είναι άνετα, ζεστά και πάντα αισθητικά ευχάριστα εκπέμποντας μια εικόνα πολυτέλειας.

 

Εφαρμογή

Όπως κάθε ένδυμα που αξίζει να φοράτε έτσι και τα πουλόβερ σας θα πρέπει να έχουν τη σωστή εφαρμογή. Δυστυχώς, επειδή τα πουλόβερ πλέκονται, δεν είναι δυνατόν να υποστούν μετατροπές και ως εκ τούτου η εξεύρεση της σωστής και καλής εφαρμογής από το ράφι είναι απαραίτητη.

  •         Η ραφή του ώμου θα πρέπει να κάθεται κατευθείαν όπου τελειώνει η κορυφή του οστού των ώμων.
  •         Τα μανίκια θα πρέπει να τελειώνουν στη βάση του καρπού λίγο πάνω από τον αντίχειρα .
  •         Το σώμα θα πρέπει να εφαρμόζει άνετα αλλά πάντα κοντά στο σώμα χωρίς να δείχνει φτωχό πάνω σας αλλά ούτε και φαρδύ.
  •         Στη περίπτωση που υπάρχει λαιμόκοψη σε σχήμα V αυτή δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανοικτή.
  •         Στα ζιβάγκο ο λαιμός θα πρέπει να είναι σχετικά σφικτό και ψηλός χωρίς να κάνει ζάρες.

 

Tips για τη σωστή χρήση των πλεκτών σας

  •         Τα πουλόβερ αποθηκεύονται πάντα τακτοποιημένα διπλωμένα αντί να κρέμονται.
  •         Ελαχιστοποιήστε το υπερβολικά συχνό πλύσιμο των πουλόβερ σας.  Όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο! Ένα καλό αέρισμα μετά από κάθε φορά που το φοράτε είναι το καλύτερο.
  •         Πλύνετε τα πλεκτά και τα πουλόβερ σας σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα, αλλά βεβαιωθείτε ότι τα στεγνώνετε απλωμένα και όχι κρεμασμένα γιατί θα ξεχειλώσουν. Το στεγνωτήριο απαγορεύεται ρητά!