page loader
ΑΝΔΡΙΚΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ: ΟΔΗΓΟΣ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Όταν πρόκειται για ανδρικό ντύσιμο και στυλ δεν υπάρχει τίποτα πιο σαγηνευτικό απο ένα ποιοτικό κοστούμι. Είναι αλήθεια πως η generation z που παίρνει τα ηνία της κατανάλωσης απο τους λεγόμενους millenials δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στο αρχέτυπο του ανδρικού ενδύματος που είναι το κοστούμι αλλά σύντομα θα κληθεί να το δοκιμάσει και να το αγαπήσει όπως έκαναν και οι προηγούμενες γενιές. Αρκεί να γνωρίσει τα χαρακτηριστικά του κανείς για να καταλάβει πως δεν είναι ολα τα κοστούμια ιδια. Αντιθέτως υπάρχει πολυποικιλότητα και δυστυχώς στο βωμό του κόστους ολοένα και λιγότερα αυτά που αξίζει κανείς να επενδύσει αγοράζοντας τα.

Πολλοί δε γνωρίζουν οτι το ανδρικό κοστούμι αποτελεί ένα απο τα πιο απαιτητικά ρούχα κατα την κατασκευή του. Απαιτούνται λοιπόν ειδικές γνώσεις, βαθύτατη συναίσθηση της ανδρικής ανατομίας και μια αίσθηση ισορροπίας μεταξύ μιλιμετρικών μετρήσεων. Γι’αυτό ίσως αποτελεί μια τέχνη που βρίσκεται ακόμη και τώρα στα χέρια λίγων εξειδικευμένων ραφτών και brand που κατέχουν τα μυστικά της.

Οι σχολές

Οι λεγόμενες σχολές των κοστουμιών ακόμη και σήμερα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, διακρίνονται με βάση τον γεωγραφικό προσανατολισμό. Έτσι έχουμε να κάνουμε με το αγγλικό στυλ κοστουμιού και αντίστοιχα τις σχολές της βόρειας Ιταλίας, της Ρώμης και του ιταλικού νότου (Νάπολη, Απουλια).

Το βρετανικό κοστούμι

Η σχολή παραμένει ως πηγή έμπνευσης κυρίως καθώς απομένουν λίγοι έως ελάχιστοι εκφραστές της σήμερα, καθώς η παραγωγή κοστουμιών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη μεταφερθεί σε τρίτες χώρες απο τα τέλη της δεκαετίας του ‘70. Αν μπορούμε να βρούμε έναν εκφραστή της ισως ο Jeremy Hackett αποτελεί το πιο εύστοχο παράδειγμα. Συνήθως αποτελείται απο έναν στημένο αλλά και στενό σχετικά ώμο με κανονικό πετο ειτε σε 2 ή και 3 κουμπιά. Τα υφάσματα είναι κυρίως βαρύτερα απο αντίστοιχα ιταλικά και γενικά αποπνέει κλασσικό στυλ. Κάτι στο οποίο δίνει βαρύτητα πάντα είναι οι ανοιγόμενες κουμπότρυπες στο μανίκι, που για πρακτικούς λόγους οι βρετανοί επιμένουν να ξεκουμπώνουν ενίοτε για να κάνουν χειρωνακτικές εργασίες. 

Το Μιλανέζικο ή βόρειο ιταλικό κοστούμι

Αυτή αποτελεί την σχολή μύησης στο ιταλικό στυλ. Γνώρισε την ακμή της κατά την δεκαετία ‘80 και ‘90 μετά την πρακτική παρακμή της βρετανικής σχολής και χαρακτηρίζεται από τον στημένο ώμο και το αυστηρό στυλ που συνήθως αποπνέει. Γνήσιοι εκφραστές της σχολής αποτελούν κατασκευαστές όπως Canali και Ermenegildo Zegna. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί διεθνείς οίκοι ακόμη και τώρα παράγουν τα κοστουμια τους με βάση αυτό το πρότυπο. Τα υφάσματα προέρχονται από την περιοχή της Biella και τα χρώματα που επιλέγουν είναι συνήθως σκούρα και διακριτικά.

Το νότιο ιταλικό κοστούμι

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες σχολές, τα ραφείο της νότιας Ιταλίας επέλεξαν να εκφράσουν το ταμπεραμέντο της γεωγραφίας τους δημιουργώντας ένα κοστούμι άνετο και ανάλαφρο στην χρήση καθώς αφαίρεσαν τα βάτα όπου έκριναν απαραίτητο καθώς και κολακευτικό για τον άντρα της Μεσογείου που αγαπά ιδιαίτερα το καλό φαγητό καθώς η μέση είναι έντονη και ξεκινά από ψηλά κρύβοντας ενδεχομένως τις σωματικές ατέλειες και μετατρέποντας τις σε πλεονέκτημα. Αυτή η σχολή απολαμβάνει την αναγνώριση και την προτίμηση ολοένα και περισσότερων φανατικών του είδους. Το TAILOR ως γνήσιος εκφραστής του νότιο ιταλικού κοστουμιού αποτελεί πόλο έλξης για όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν το ποιοτικό κοστουμι μέσα από διαφορετικές βάσεις με διακριτά χαρακτηριστικά.

Παράδειγμα νοτιο ιταλικού κοστουμιού από την συλλογή TAILOR Italian Wear

 

Κάτι που αξίζει επίσης να αναφέρουμε είναι πως η κάθε σχολή έχει και τα διαφορά drop (κουπ) της τα οποία συνήθως αποτελούνται από:

  • Drop 4 - ενδείκνυται για σώματα με κοντό ανάστημα και αρκετά εύσημα και βρίσκει απήχηση κυρίως σε μεγάλες ηλικίες.
  • Drop 6- κατάλληλο για αυτούς που αγαπούν την κλασική εφαρμογή και μάλλον κάποιας ηλικίας
  • Drop 7 & 8 - το πιο δημοφιλές drop το οποίο απευθύνεται σε όποιον αρέσκεται σε slim εφαρμογή

 

Με όλα αυτά που προαναφέραμε και με όπλο την τεχνογνωσία και βοήθεια του συμβούλων πωλήσεων μπορείτε να επισκεφθείτε τα καταστήματα TAILOR προκειμένου να βρείτε το δικό σας ποιοτικό κοστουμι.