page loader
ΒΙΩΣΙΜΗ ΜΟΔΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΙΣΟΝ ΗΘΙΚΗ

Αν και οι άνθρωποι που εργάζονται στη βιομηχανία και οι καταναλωτές δεν το έχουν σκεφτεί ποτέ, η βιομηχανία ειδών ένδυσης και μόδας είναι μία από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες της γης. Μόλις πρόσφατα, η προσοχή στράφηκε σε μια προσπάθεια να στρέψει την προσοχή των καταναλωτών από την υπερβολική κατανάλωση σε βιώσιμες αγορές. Παρά το γεγονός ότι ο τομέας επικρίνεται για ματαιοδοξία και ιδιαίτερη προσοχή στα οικονομικά αποτελέσματα, γίνεται τώρα μια συνειδητή προσπάθεια από τη βιομηχανία να προχωρήσει στην υιοθέτηση πράσινων πρακτικών. Η νέα εποχή που ξημερώνει στη βιομηχανία του χώρου, ουσιαστικά δίνει τη σκυτάλη στη βιώσιμη μόδα και την ανακηρύσσει ως την νέα πραγματικότητα με την οποία καλείται να συμβαδίσει κάθε brand.

Πώς η βιομηχανία ενδυμάτων μολύνει το περιβάλλον

Η κατασκευή ενδυμάτων είναι μια μάλλον περίπλοκη διαδικασία και ξεκινά με την προμήθεια πρώτων υλών που προορίζονται να γίνουν υφάσματα. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες νημάτων που παράγονται για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα:

  • Φυσικές ίνες όπως βαμβάκι και μαλλί.
  • Συνθετικές ίνες όπως νάιλον και πολυεστέρας
  • Φυσικά υφάσματα

Τα φυσικά υφάσματα ή υφάσματα που προέρχονται από φυσικές ίνες θεωρούνται σωστά ως πιο πράσινα ή βιώσιμα. Ωστόσο, η παραγωγή τους απαιτεί καλλιέργεια αγρών και σμήνη ζώων. Η καλλιέργεια βαμβακιού είναι ίσως η πιο σημαντική από όλες τις φυσικές ίνες και παρόμοιες πρακτικές περιλαμβάνουν το flex που παράγει λινά νήματα και κάνναβη. Το μαλλί από την άλλη πλευρά είναι το πιο δημοφιλές νήμα για την κατασκευή ενδυμάτων υψηλής ποιότητας και ολόκληρες περιοχές όπως η Νέα Ζηλανδία και το Κασμίρ στην Ινδία έχουν δομήσει την οικονομία τους στην παραγωγή μαλλιού που προέρχεται από αγέλες προβάτων, όπως μερίνο και κατσίκες του Κασμίρ.

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα: Τα φυσικά υφάσματα είναι γενικά βιώσιμα, αλλά όταν ζητήματα όπως η υπερεκμετάλλευση των χωραφιών, η απεριόριστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων αντιμετωπίζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των φυσικών ινών καθίστανται πιο αρνητικές. Προσθέτοντας τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους βαφής, η διαδικασία παράγει χημικά απόβλητα που μολύνουν φρεατικές ζώνες και φυσικούς πόρους όπως ποτάμια και χωράφια. Το βιολογικό μαλλί και το οργανικό βαμβάκι είναι οι 100% βιώσιμες λύσεις και τα υφάσματα που παράγονται από οργανικές ίνες είναι συνήθως πιστοποιημένα GOTS (Global Organic Textile Standard) και συνήθως ακολουθούν μια διαδικασία κατασκευής περιορισμένης χρήσης νερού που μπορεί να ισούται με έως και 80% της μείωσης.

Συνθετικά υφάσματα

Οι συνθετικές ίνες συνήθως προέρχονται από πετροχημικές διαδικασίες ως δευτερεύοντα προϊόντα, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν παράγωγα φυτών και μέταλλα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η βισκόζη, το νάιλον και ο πολυεστέρας - ο τελευταίος χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία ενδυμάτων ως το κύριο νήμα - και έχουν τη δυνατότητα να μιμούνται φυσικά νήματα με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα: Τα συνθετικά υφάσματα από συνθετικά νήματα δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον και γενικά θεωρούνται μη βιώσιμα. Ο λόγος είναι ότι για την παραγωγή τους απαιτείται εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, καθιστώντας τη βιομηχανία ενδυμάτων τη δεύτερη πιο ρυπογόνα βιομηχανία μετά την εξαγωγή λαδιού. Προφανώς, εδώ η λίστα θεωρεί πολύ καιρό ότι τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που προέρχονται από χημικές ουσίες είναι φιλικά προς το δέρμα, ενώ το πλυντήριο ρούχων απελευθερώνει τοξικά απόβλητα και μικροΐνες που μολύνουν τις πύλες του νερού. Επιπλέον, η παραγωγή συνθετικών υλικών αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μερίδιο των εκπομπών μεθανίου και της απελευθέρωσης τοξινών στη γη. Το τελευταίο γίνεται με την κατάθεση σε χωράφια μεγάλου αριθμού αδιάθετων ενδυμάτων κάθε χρόνο.

Ημι-συνθετική & κυτταρίνη

Όπως μπορεί να σκεφτεί κανείς, αυτές οι ίνες είναι το αποτέλεσμα της ανάμιξης φυσικών νημάτων με συνθετικά (Πολυ βαμβάκι / Πολυ μαλλί) ή υπόκεινται σε εκχύλιση φυτών όπως ο ευκάλυπτος (Lyocell / Tencel). Πρόκειται για μια κοινή πρακτική τον τελευταίο καιρό σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά πολυτέλειας των υφασμάτων που παρέχουν χαρακτηριστικά απόδοσης που απαιτούνται από πολλούς μεταβαλλόμενους τρόπους ζωής και παρέχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στη μόδα. Υφάσματα όπως πολυ βαμβάκι, πολυ μαλλί που είναι το μείγμα φυσικών ινών όπως βαμβάκι και μαλλί με πολυεστέρα.

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα: Αυτά τα υφάσματα θεωρούνται γενικά πράσινα. Το μέρος του συνθετικού ποσοστού προέρχεται συνήθως από ανακυκλωμένα υλικά όπως πλαστικά μπουκάλια για την περίπτωση ανακυκλωμένου πολυεστέρα και δίχτυα για την περίπτωση ανακυκλωμένου νάιλον, ενώ τα υφάσματα κυτταρίνης που προέρχονται από ανανεώσιμο μέρος φυτών και συνήθως κατασκευάζονται σύμφωνα με βιώσιμες αρχές (νερό, βαφή μέθοδοι κ.λπ.)

Βιωσιμότητα και κατανάλωση

Ένα φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του στη δεκαετία του '90 και κορυφώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, η λεγόμενη γρήγορη μόδα είχε σίγουρα αντίκτυπο στην περίσσεια απορριμμάτων υφασμάτων. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, τα ρούχα έχουν γίνει εμπόρευμα και ξαφνικά ένας αριθμός τύπων προϊόντων διατέθηκε στους καταναλωτές σε γελοία χαμηλές τιμές και άπειρες εκδόσεις.

Η παγκοσμιοποίηση συνέβαλε στην ανάπτυξή της από μια σειρά μειωμένων δασμών και από μια ολοένα πιο εύκολη εξωτερική ανάθεση κατασκευαστικών δραστηριοτήτων. Ξαφνικά γενιές νέων εθίστηκαν στις καθημερινές αγορές ενδυμάτων που χρησιμοποιούσαν μια φορά ή ποτέ στην πραγματικότητα μόνο για να πεταχτούν αργότερα. Προσθέστε στην εξίσωση τον παράγοντα του υπερβολικού πληθυσμού της γης και ξαφνικά έχετε ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα. Μόλις μερικά χρόνια πριν ήταν δύσκολο να εξηγήσουμε στους καταναλωτές γιατί ορισμένα ρούχα κοστίζουν περισσότερο, και επιπλέον να κατανοήσουν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και τα πρότυπα βιωσιμότητας που εφαρμόστηκαν κατά την κατασκευή τους.

Μόλις πρόσφατα, ένα εκφρασμένο ενδιαφέρον για ένα πράσινο μέλλον έχει ξυπνήσει, αρχικά λίγοι άνθρωποι στη βιομηχανία και, στη συνέχεια, οι καταναλωτές, προκειμένου να αναζητήσουν νέους βιώσιμους τρόπους στήριξης της μόδας και της βιομηχανίας ειδών ένδυσης. Κατέστη σαφές ότι η παραγωγή ενδυμάτων δεν θα πρέπει πλέον να συνδέεται με τις εκμεταλλευόμενες συνθήκες εργασίας και τη ρύπανση από τοξικά απόβλητα. Οι νέοι ασχολούνται με όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για την πράσινη μόδα και αναζητούν μάρκες με ηθικές επιχειρηματικές προσεγγίσεις για υποστήριξη. Αυτό ώθησε μεγάλους παίκτες στη βιομηχανία γρήγορης μόδας, όπως η Inditex και η H&M να επανεξετάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και να προσαρμοστούν σε αυτήν τη νέα εποχή.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα αποδειχθεί άλλο σχέδιο μάρκετινγκ και η βιώσιμη μόδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως άλλη τάση, αλλά πραγματικό ενδιαφέρον για βιώσιμες πρακτικές πρασίνου για τη βιομηχανία ειδών ένδυσης. Οι καταναλωτές θα αποφασίσουν εάν αυτή η τάση θα καταστεί βιώσιμη ως προς την προθυμία τους να πληρώσουν αναπόφευκτα υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους. Η αγορά λιγότερων και καλύτερων είναι απαραίτητη.

Ένα παράδειγμα τρόπου ζωής για το μέλλον

Αυτό που γίνεται τώρα πιο κρίσιμο από ποτέ είναι μια αλλαγή του τρόπου ζωής για τις κοινωνίες. Είναι επείγον για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν αγκαλιάζοντας την ποιότητα και να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές προκειμένου να υποστηρίξουν τις κοινότητες και την ανθρώπινη ευημερία. Η εργασία στη βιομηχανία ενδυμάτων θα πρέπει να εγγυάται σε όλους τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και αξιοπρέπεια. Το να φοράτε ρούχα δεν πρέπει να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του ατόμου ή παράγοντα ρύπανσης.

Η ευημερία που δημιουργείται στις κοινωνίες επιστρέφει ως μορφή επένδυσης. Η αγορά λιγότερων και καλύτερων είναι το κλειδί όχι μόνο για την βιώσιμη μόδα ως στόχο, αλλά ευρύτερα για ένα βιώσιμο μέλλον που αφορά την ίδια μας τη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της.