page loader
ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ TUXEDO: ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΣΤΟΥΜΙΟΥ & ΣΜΟΚΙΝ

Στον δυτικό πολιτισμό, ο επίσημος κώδικας ενδυμασίας των ανδρών είναι κυρίως κοστούμια, σμόκιν ή σακάκια dinner. Αυτοί οι διαφορετικοί τύποι επίσημων ανδρικών ενδυμάτων μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά και διαφορές.

Μια άλλη μεταβλητή στο πλαίσιο αυτό είναι ο ορισμός που πολλά σήματα και λιανοπωλητές δίνουν σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Και ενώ τα σμόκιν είναι όλο και πιο δημοφιλείς τον τελευταίο καιρό, είναι συνετό να καθορίσουμε τι χωρίζει αυτές τις δύο κατηγορίες επίσημης ενδυμασίας.

Η σύντομη ανάλυση θα συζητήσει τις διαφορές ανάμεσα στο ανδρικό σμόκιν και το ανδρικό κοστούμι, αλλά και τη χρήση ανάλογα με την περίσταση και τέλος τα υπόλοιπα αξεσουάρ που ταιριάζουν με το σμόκιν.

Διαφορά μεταξύ κοστουμιού & σμόκιν

 Πρώτα πρώτα, πριν εξετάσουμε τις διαφορές ανάμεσα σε ένα κοστούμι και ένα σμόκιν, ας αναφέρουμε ότι ένα σμόκιν είναι επίσης μια παραλλαγή κοστουμιού. Αυτό σημαίνει ότι ένα σμόκιν αποτελείται από ένα σακάκι και παντελόνι του ίδιου υφάσματος και χρώματος. Αντίθετα, εξετάζοντας τις διαφορές απαιτεί την αναγνώριση ότι υπάρχουν κοστούμια και σμόκιν που δεν ανταποκρίνονται απαραιτήτως στα παραδοσιακά πρότυπα. Ως συμπέρασμα, παρακάτω αναλύουμε με την οπτική μας για τους δύο αυτούς τύπους ένδυσης.

Υφάσματα

Όταν αναφερόμαστε σε tailored κοστούμια και σμόκιν, υπάρχει άμεσος συνειρμός με τα καλύτερα υφάσματα από φυσικές πρώτες ύλες. Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως εξαιρετικά φίνα μάλλινα ιταλικών ή αγγλικών υφαντουργείων σε μονόχρωμα σκούρα χρώματα όπως μαύρο και μπλε νυκτός και ανάλογα με την εποχή με την προσθήκη από νήματα κύρους όπως κασμίρ και μοχέρ.

Τα Tuxedos είναι διαφορετικά από τα κοστούμια όσον αφορά το ύφασμα, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από υφάσματα που περιλαμβάνουν πάντα μεταξωτό σατέν για τα πέτα, τα κουμπιά και τη μέση του παντελονιού καθώς και όλες τα φιλέτα στις τσέπες. Τα κοστούμια εν αντιθέση κατασκευάζονται σε όλα τα μέρη τους από ένα μόνο ύφασμα. Αυτή είναι και η μεγάλη αισθητική διαφορά μεταξύ των δύο.

Χρώματα και σχέδια

Όπως προαναφέρθηκε, τα σμόκιν είναι συνήθως μαύρα και μπλε σε σκούρα χρώματα. Οι περισσότεροι άντρες θα χαρούν να προσθέσουν ένα μαύρο ή ένα σκούρο μπλέ σμόκιν στην ντουλάπα τους. Δεδομένου ότι οι λεπτομέρειες του  σμόκιν είναι συνήθως σε μαύρο μετάξι, η προτίμηση αυτή είναι απολύτως σωστή.

Απο την άλλη τα κοστούμια είναι τώρα διαθέσιμα σε άπειρες χρωματικές αποχρώσεις που κυμαίνονται από τις συνήθεις σκούρες κλασικές έως άλλες πιο πρωτοτυπες όπως το πράσινο, το ροζ και το σκούρο κόκκινο. Ταυτόχρονα είναι επίσης διαθέσιμες σε εκατοντάδες σχέδια, όπως ρίγες και καρό, καθώς και περίπλοκες υφάνσεις (bird’s eye, pied poule, κλπ.). Πρόκειται για κλασικές εκδοχές ανδρικών κοστουμιών.

Το πέτο

Συζητήσαμε τη διαφορά σχετικά με το ύφασμα που χρησιμοποιείται για τα πέτα ως μια σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρικών κοστουμιών και σμόκιν. Ωστόσο, τα πέτα ενός σμόκιν εμφανίζουν και αυτά διαφορές στο σχεδιασμό.

Τα κοινά πέτα ενός κοστουμιού περιλαμβάνουν εγκοπές (notch) και κορυφές (peak). Αυτά ισχύουν επίσης και για σμόκιν - αν και τα peak lapels είναι πιο δημοφιλή αλλά στα σμόκιν συναντάται επίσης η εκδοχή σε στυλ σάλι (shawl). Το πέτο σε shawl σμόκιν είναι και το σμόκιν της συλλογής Tailor Italian Wear, προσφέροντας μια ασυνήθιστη εκδοχή σε ένα επίσημο ένδυμα. Τα πέτα στα σακάκια ποικίλλουν σε φάρδος. Ένα λεπτότερο shawl πέτο θεωρείται σίγουρα πιο επίκαιρο.

Υπάρχει μια σπάνια πιθανότητα να βρείτε κλασικό πέτο notch σε ένα σμόκιν? Αυτού του τύπου το πέτο θεωρείται business και είναι μάλλον αδιάφορο για πιο επίσημα κοστούμια.

Τα κουμπιά και τα ανοίγματα

Όσον αφορά τα κουμπιά, αναφέραμε ότι τα σμόκιν έχουν κουμπιά που καλύπτονται από σατέν μετάξι. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα δίκουμπα ή τρίκουμπα κοστούμια, ένα σακάκι tuxedo είναι συνήθως μονόκουμπο.

Ένα κλείσιμο με μονό κουμπί σχηματίζει ένα βαθύτερο μπροστινό άνοιγμα και μακρύτερες αδιασπαστες γραμμές που δημιουργούν κομψή κομψή εμφάνιση. Το κλείσιμο ενός κουμπιού συνδυάζεται με ένα ενιαίο κεντρικό άνοιγμα που ταιριάζει με την αισθητική του σμόκιν. Σήμερα, τα κανονικά κοστούμια διαθέτουν διπλά ανοίγματα στην πλειοψηφία τους.

Τσέπες

Οι τσέπες σμόκιν είναι αυστηρά σε φιλέτο με μια σατέν μπορντούρα. Αυτό συμβαδίζει με τη συνολική αισθητική του σμόκιν προσθέτοντας στυλ και καθαρές γραμμές. Τα κοστούμια μπορούν να έχουν όλα τα είδη τσέπης και αυτό περιλαμβάνει εξωτερικές τσέπες, τσέπες με καπάκι και τσέπες σε φιλέτο.

Το παντελόνι

Τα παντελόνια του κοστουμιού έχουν ζωνάρι με θηλύκια για ζώνη. Αυτό σημαίνει την χρήση ζώνης ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα παντελόνια σας παραμένουν στη μέση. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα παντελόνια σμόκιν είναι συνήθως κατασκευασμένες με σατέν μέση χωρίς θηλύκια και διαθέτουν ένα εμπρός κλείσιμο με γάντζο αντί για μπροστινό κλείσιμο κουμπιού. Αυτό κάνει την εφαρμογή της μέσης τόσο σημαντική για το παντελόνι καθώς θα πρέπει να ταιριάξει απόλυτα γύρω από τη φυσική μέση σας. Φορέστε τιράντες με το σμόκιν, μια εξαιρετική επιλογή όχι μόνο λειτουργικά, αλλά και στιλιστικά, γι 'αυτό φροντίστε να μάθετε πώς φοριούνται σωστά.

Tuxedos: Συμπληρώστε το look

Ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε σχεδιαστικές διαφορές, τα σμόκιν θα πρέπει πάντα να φοριούνται με μονόχρωμο λευκό ή σκούρο πουκάμισο στον τόνο του σμόκιν.

Το κολάρο ενός παραδοσιακού πουκάμισου σμόκιν ονομάζεται διπλωματικό κολάρο (wingtip), ένα σχέδιο που προορίζεται για να φορεθεί με με παπιγιόν. Σήμερα, τα κλασικά ιταλικά κολάρα επίσης φοριούνται όλο και περισσότερο. Στη συλλογή Tailor Italian Wear, υπάρχει επίσης ο τύπος κολάρου μάο που είναι κατάλληλος για ένα στυλ χωρίς γραβάτα και παπιγιόν.

Τα πουκάμισα για αυτόν τον τύπο ενδυμασίας πρέπει να έχουν διπλές ή γαλλικές μανσέτες για να προσθέσετε μανικετόκουμπα. Τα μανικετόκουμπα ταιριάζουν καλά με τα σμόκιν.

Παπιγιόν / Γραβάτες

Σε μια επιλογή μεταξύ γραβάτας και παπιγιόν, το παπιγιόν είναι σίγουρα πιο κατάλληλο όταν πρόκειται για ένα σμόκιν. Η παράδοση και το καλό γούστο υποδηλώνουν ότι τα μπλε και τα μαύρα παπιγιόν είναι τα μόνα κατάλληλα. Είτε έτοιμα για δέσιμο είτε λυμένα, τα παπιγιόν έρχονται σε μια ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Ένας καλός τρόπος να τα επιλέξετε είναι να τα συγκρίνετε και να τα ταιριάζετε με το πλάτος από τα πέτα του σμόκιν.

Οι γραβάτες χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά, οι περισσότεροι από αυτούς φαίνεται κάπως περίεργοι με ένα σμόκιν.

Μαντήλι

Ένα λευκό ποσέ (μαντήλι τσέπη)ς είναι απόλυτα απαραίτητο για το σμόκιν σας. Δεν συνιστούμε πραγματικά κανένα άλλο χρώμα για επίσημες περιστάσεις.

Μανικετόκουμπα

Εάν επιλέξατε ένα πουκάμισο με διπλή μανσέτα (θα έπρεπε), θα χρειαστείτε μανικετόκουμπα για να κρατήσετε τις μανσέτες κλειστές. Υπάρχουν πολλές επιλογές για μανικετόκουμπα, προτιμήστε μίνιμαλ στυλ.

Τα παπούτσια

Τα παπούτσια ενός σμόκιν σίγουρα πρέπει να είναι μαύρα. Το μαύρο είναι επίσημο και το μαύρο είναι κομψό. Επιπλέον, πρέπει να είναι καθαρά και απαλλαγμένα από προφανή ραφή και λεπτομέρειες, όπως brogues ή σόλες από καουτσούκ. Η ιδέα μας για παπούτσια σμόκιν θεωρεί ότι μπορεί να είναι είτε μαύρα derbies είτε oxfords - καλύτερα αν χωρίς ραφές (wholecut). Τα δέρματα θα πρέπει να είναι χειροποίητα γυαλισμένα ή λουστρίνι. Σημειώστε ότι οι παντόφλες είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή και μπορείτε να τις βρείτε είτε σε βελούδο είτε σε δέρμα. 

Μπορείτε να φορέσετε κοστούμι αντί σμόκιν για γάμο ή χορό;

Αυτό είναι σίγουρα μια καλή ερώτηση. Οι απαντήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το ρόλο σας στη περίσταση καθώς και τον τύπο κοστουμιού ως εναλλακτική στο σμόκιν. Ένα μονόχρωμο κοστούμι με γιλέκο μπορεί να είναι σχεδόν τόσο επίσημο όσο ένα σμόκιν, ενώ κοστούμια με εμφανή μοτίβα δεν αποτελούν τυπικά επίσημα ενδύματα. 

Τα κοστούμια στην πραγματικότητα είναι επίσης ένας επίσημος τρόπος για ντύσιμο, αλλά μάλλον πιο κατάλληλος για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και σε μια σειρά εκδηλώσεων ή περιπτώσεων από την εργασία μέχρι γάμους ή συναντήσεις.

Από την άλλη πλευρά, τα σμόκιν είναι καθαρά επίσημα ενδύματα, επομένως είναι κατάλληλα μόνο για βραδινές εκδηλώσεις και γιορτές γάμου, φιλανθρωπικές γκαλά, βραδιές στην όπερα και άλλες εκδηλώσεις ελίτ, όπως κόκκινα χαλιά. Τα σμόκι δεν πρέπει να φορεθούν κατ’ οποιονδήποτε τρόπο στην εργασία ή τις κηδείες.

Τι πρέπει να επιλέξετε: κοστούμι ή σμόκιν;

Κάθε επιλογή έχει τη δική της χάρη και πολλά εξαρτώνται από τον τρόπο που ο καθένας αξιολογεί. Η παράδοση δείχνει ότι υπάρχουν μερικές στιγμές στη ζωή που γιορτάζονται με μια ειδική ενδυμασία. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος πρέπει να φορέσει σμόκιν σε κάποιο στιγμή της ζωής του.

Βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή σας ταιριάζει και η ποιότητα είναι άψογη: Αυτό σημαίνει να εμπιστεύεστε τις αισθήσεις σας και να αποφεύγετε να επηρεάζεστε από τις ετικέτες ή τα καρτελάκια τιμών.

Αγοράζοντας ένα σμόκιν Tailor Italian Wear σημαίνει να απολαμβάνετε κορυφαία ποιότητα και άψογη εφαρμογή χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία για την αγορά του.