Τι είναι το κοστούμι
Ιστορικά συναντάμε την προέλευση του ανδρικού κοστουμιού στη Βρετανία του 19ου αιώνα. Αρκετές όμως είναι οι διαφορές που εντοπίζονται από τότε με τον τρόπο που το γνωρίζουμε σήμερα.
Αρχικά ήταν ένα ρούχο που προοριζόταν για λίγους, κυρίως τους ευγενείς της εποχής. Αποτελούνταν από ένα μακρύ σακάκι, ένα γιλέκο από άλλο ύφασμα και ένα παντελόνι από κάποιο άλλο ύφασμα. Στην πορεία άρχισαν να κατασκευάζονται κοστούμια με τουλάχιστον τα δύο ή και τα τρία κομμάτια τους (σακάκι, παντελόνι, γιλέκο) από το ίδιο ύφασμα. Μια ακόμα διαφορά τότε και σήμερα είναι ότι το ένδυμα προορίζονταν για ανεπίσημες ή αθλητικές περιστάσεις (ιππασία, κυνήγι στην αγγλική εξοχή) και με τον καιρό πήραν τη θέση που γνωρίζουμε στην εποχή μας. Με το πέρασμα των χρόνων και τις ανακατατάξεις που συντελέστηκαν στις κοινωνικές και οικονομικές δομές άρχισε να μπαίνει στη καθημερινότητα όλο και περισσότερων ανδρών με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει στην ανδρική ένδυση τόσο στο καθημερινό ντύσιμο από τη δουλειά και το γραφείο μέχρι τη διασκέδαση και τις ημι-επίσημες και επίσημες εμφανίσεις.
Όταν μιλάμε σήμερα για το κοστούμι, αναφερόμαστε στον συνδυασμό από ένα σακάκι, ένα παντελόνι ή και από ένα γιλέκο που είναι κατασκευασμένα από το ίδιο ακριβώς ύφασμα και χρώμα.
Το κοστούμι αποτελεί το σήμα κατατεθέν των πιο καλοντυμένων ανδρών στην ιστορία του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Είναι το ρούχο εκείνο που μερικοί από τους πιο διάσημους άντρες στους χώρους των επιχειρήσεων, του κινηματογράφου και των τεχνών επέλεγαν και συνεχίζουν να επιλέγουν να φορούν σε καθημερινή βάση.
Τρόποι κατασκευής των κουστουμιών
Όπως είναι ευρέως γνωστό, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι-τρόποι κατασκευής για ένα κοστούμι.
Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί όμως είναι ότι ένα πραγματικά καλό ανδρικό κοστούμι αποτελεί ένα από τα πιο απαιτητικά ρούχα στη κατασκευή του. Χρειάζονται ειδικές γνώσεις, βαθύτατη συναίσθηση της ανδρικής ανατομίας και μια αίσθηση ισορροπίας μεταξύ των μετρήσεων -με ακρίβεια χιλιοστών- έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό που πραγματικά πρέπει.
Αυτός είναι και ο λόγος ο οποίος, η τέχνη της κατασκευής κοστουμιού βρίσκεται ακόμη και τώρα στα χέρια εξειδικευμένων ραφτών και οίκων που κατέχουν καλά τα μυστικά της.
Ας τους δούμε ξεχωριστά:
Επί παραγγελία ή bespoke
Όταν αναφερόμαστε σε ένα bespoke κοστούμι εννοούμε ότι ράβεται από το μηδέν στα μέτρα και σύμφωνα με τις προτιμήσεις του πελάτη (στιλ, ύφασμα, χρώμα, σχέδιο, φόδρες, κουμπιά). Απαιτούνται αρκετές ώρες και πρόβες μέχρι το τελικό προϊόν να είναι έτοιμο προς χρήση. Ασφαλώς υπάρχει μεγάλο ρίσκο αποτυχίας ή μερικής απογοήτευσης κατά την συγκεκριμένη επιλογή καθώς όλα εξαρτώνται από τις ικανότητες και την αισθητική του ράφτη. Το κόστος ενός bespoke/made to measure κοστουμιού είναι αρκετά υψηλό σε σύγκριση με τις επόμενες δύο επιλογές και η συγκεκριμένη μέθοδος συνήθως ταυτίζεται με τη υψηλή ποιότητα χαρίζοντας μια αίσθηση πολυτέλειας.
Επί τω μέτρω ή made-to-measure
Ανδρικό κοστούμι made-to-measure σημαίνει ότι ρούχο προσαρμόζεται αναλόγως. Μία έτοιμη βάση/μοντέλο το οποίο τροποποιείται σε ένα βαθμό προκειμένου να ταιριάζει στα μέτρα σου. Τα βασικά του χαρακτηριστικά όπως το κόψιμο, το σχέδιο έχουν αποφασιστεί εξ αρχής από τον κατασκευαστή. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται η ταυτότητα του ρούχου καθώς δεν σχεδιάζεται από το μηδέν. Το κόστος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι συνήθως μεταξύ των bespoke και των ready to wear κοστουμιών. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτούνται μερικές πρόβες πριν ο πελάτης παραλάβει το ρούχο ενώ παρεισφρύει και το ρίσκο του πώς ερμηνεύει ο κατασκευαστής τις αλλαγές και τις απαιτήσεις του πελάτη.
Ready to wear, ή off-the-rack ή pret-a-porter
Τα πιο δημοφιλή ανδρικά κοστούμια στην εποχή μας. Ένα ready to wear κοστούμι αγοράζεται και φοριέται ως έχει ενώ οι ποιοτικότερες εκδοχές του επιδέχονται κάποιες τροποποιήσεις/διορθώσεις όπως το κόντεμα στο παντελόνι, η ρύθμιση της μέσης και η προσαρμογή του κουμπώματος στο σακάκι ή το μήκος στο μανίκι.
Η αγορά προσφέρει απεριόριστες επιλογές σε σχέδια, χρώματα, υφάσματα και στiλ. Τα ανδρικά κοστούμια αυτής της κατηγορίας ποικίλλουν σε ποιοτική διαβάθμιση σε μεγάλο βαθμό, όμως αν γνωρίζει κανείς που να αναζητήσει, είναι βέβαιο ότι θα βρει ανδρικά κουστούμια που πραγματικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε σχέση με ένα πανάκριβο bespoke ή ένα made to measure. Το κόστος εδώ είναι αισθητά πιο χαμηλό από τις δύο παραπάνω κατηγορίες καθώς η μαζικότερη παραγωγή δημιουργεί οικονομίες κλίμακας στο κόστος των πρώτων υλών και το κόστος κατασκευής. Το ρίσκο αφορά τον αγοραστή και τις γνώσεις του επί του προϊόντος καθώς και τη κρίση του να επιλέξει το κοστούμι που του ταιριάζει καλύτερα.
Οι 2 σχολές ραπτικής στο ανδρικό κοστούμι
Υπάρχουν δύο κυρίαρχες σχολές ραπτικής. Από τη μια μεριά η πιο κλασική, αυστηρή και δομημένη Βρετανική (Αγγλική) και από την άλλη η πιο ανάλαφρη και με ταμπεραμέντο Ιταλική. Η Ιταλική μάλιστα στη πραγματικότητα χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες, αυτή του Βορρά (με έδρα το Μιλάνο) με χαρακτηριστικά που πλησιάζουν λίγο στο βρετανικό στιλ κοστουμιών και αυτή του Νότου (με έδρα τη Νάπολη) που αποδίδουν ρούχα με ένα πιο φυσικό στήσιμο.
Και οι δύο βασικές κατηγορίες διακατέχονται από την προσήλωση τους στη κομψότητα, τη ποιότητα και τη λεπτομέρεια. Έχουν τόσα κοινά χαρακτηριστικά όπως και άλλες τόσες διαφορές και έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους «οπαδούς» που τις ακολουθούν τόσο πιστά που δύσκολα θα προδώσει κάποιος τη μια για την άλλη.
Βρετανική σχολή
Ως σχολή αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους ράφτες και λάτρεις ενός καλοραμένου και στιβαρού κοστουμιού. Κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της είναι τα ενισχυμένα με βάτες σακάκια, οι σχετικά στενοί ώμοι και η κοφτή μέση, ενώ εσωτερικά είναι ενισχυμένα με πιο γεμάτα/χοντρά καναβάτσα και το πέτο τους είναι κανονικό. Το παντελόνι είναι σχετικά ψηλόμεσο με αέρα στους μηρούς, ενώ θα βρείτε εκδοχές τους χωρίς, με μια ή ακόμα και με δύο πιέτες. Ακόμα και τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται είναι βαριά όπως κασμιροφανέλες και μάλλινα tweed. Οι εκφραστές αυτής της σχολής όπως οι Anderson & Sheppard, Gieves & Hawkes με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουν ένα αποτέλεσμα που αποδίδει ένα καθαρό και σοβαρό κοστούμι από άποψη γραμμής. Ένα αγγλικό κοστούμι σε δείχνει αρχοντικό και θα αποτελούσε μια εξαιρετική λύση για πιο κλασικούς κυρίους.
Ιταλική σχολή
Όπως αναφέραμε και παραπάνω η Ιταλική σχολή χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες, τη Βόρεια και τη Νότια.
Η σχολή του Μιλάνο
Είναι η σχολή μύησης στο ιταλικό στιλ. Άκμασε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ‘80 και του ‘90. Έχει δεχτεί επιρροές από τη βρετανική σχολή και χαρακτηριστικά όπως ο στημένος με βάτες ώμος στο σακάκι και το αυστηρό στιλ που αποπνέει. Δύο από τους βασικούς εκφραστές της σχολής είναι οι διάσημοι οίκοι Canali και Ermenegildo Zegna οι οποίοι με έμπνευση από ράφτες όπως ο Caraceni, εξήγαγαν το ιταλικό στιλ σε όλες τις χώρες του κόσμου με έμφαση σε αυτό που ονομάζουμε power suit και έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό στο business κοινό. Τα χρώματα που επιλέγουν είναι συνήθως σκούρα και διακριτικά ενώ στα υφάσματα θα βρούμε ελαφριές φανέλες και εξαιρετικά worsted μάλλινα υφάσματα από την περιοχή της Biella.
Το Ναπολιτάνικο ραφείο
Στο ραφείο της νότιας Ιταλίας διαφοροποιούνται αρκετά σε σχέση με τις άλλες δύο σχολές. Κατασκευάζουν ή καλύτερα δημιουργούν ένα κοστούμι άνετο και ανάλαφρο στην χρήση του. Το πέτυχαν αυτό αφαιρώντας τις βάτες όπου έκριναν απαραίτητο όπως και κάθε τι άλλο που θα βάρυνε το ρούχο όπως τα σκληρά και βαριά εσωτερικά. Όλο το κοστούμι ράβεται με σκοπό να αγκαλιάζει με ένα φυσικό τρόπο το σώμα και να ακολουθεί τη σιλουέτα του με απώτερο σκοπό να το αναδεικνύει. Τα χαρακτηριστικά του είναι ότι δεν χρησιμοποιούνται βάτες, οι ώμοι είναι πιο μέσα και η μέση ξεκινά από πιο ψηλά και πέφτει πιο γλυκά.
Στη Νάπολη υπάρχουν μερικοί από τους καλύτερους ράφτες και τη έδρα τους μερικές από τις γνωστότερες και ιστορικές σαρτορίες του κόσμου όπως Kiton και Cesare Attolini. Αυτή η σχολή απολαμβάνει την αναγνώριση και την προτίμηση ολοένα και περισσότερων ανδρών που τους αρέσει το πραγματικά καλό και όλο ταμπεραμέντο ντύσιμο.
Θα βρείτε κοστούμια σε διάφορα χρώματα, ευδιάκριτα σχέδια και υφάσματα από μάλλινα, βαμβακερά και λινά ώς και βαριές ή πιο ελαφριές φανέλες.
Η σωστή εφαρμογή
Η εφαρμογή ενός ανδρικού κοστουμιού είναι πολύ σημαντική και εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες όπως η επιλογή του υφάσματος που θα χρησιμοποιηθεί και η ποιότητα της ραφής.
Αρκετοί όταν αναφέρονται σε κοστούμια slim fit εννοούν να είναι στενή σε γραμμή ή σε κλασική γραμμή να είναι σχετικά άνετα (φαρδιά), κάτι το οποίο όμως δεν είναι απολύτως σωστό.
Ένα ανδρικό κοστούμι πρέπει να αγκαλιάζει και να ακολουθεί σωστά το σώμα σας. Πρέπει να εφαρμόζει σωστά σε εμάς και όχι να προσπαθούμε εμείς να εφαρμόσουμε σε αυτό.
Το βασικότερο χαρακτηριστικό ενός κοστουμιού είναι ο ώμος στο σακάκι και η κατασκευή - εφαρμογή του, κάτι το οποίο θα καθορίσει και το υπόλοιπο σακάκι ως προς την εμφάνιση του. Ως άμεση συνέπεια του ώμου, το μανίκι μεταμορφώνει όλο το σακάκι και καθορίζει την ευχαρίστηση στην εφαρμογή.
Ακολουθεί το παντελόνι το οποίο θα πρέπει να είναι σε πλήρη αρμονία με το σακάκι για να σχηματιστεί ένα ανδρικό κοστούμι με ισορροπία αλλά και με μια συγκεκριμένη αισθητική εικόνα. Προτείνουμε να παρατηρείτε πάντα και τη παραμικρή λεπτομέρεια όσον αφορά την εφαρμογή ενός κοστουμιού.
Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να μας αντικατοπτρίζει με τρόπο ιδεατό, τονίζοντας με φυσικό τρόπο κάποια σημεία του σώματος μας και κρύβοντας κάποια άλλα με στόχο τη βελτιστοποίηση της συνολική σας εικόνας.
Η επιλογή του κατάλληλου υφάσματος
Στη τελική αξία (κόστους και αισθητικής) ενός ρούχου σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή της ποιότητας του υφάσματος. Οι ποιότητες των υφασμάτων ποικίλλουν και ένας βασικός διαχωρισμός είναι αφενός τα υφάσματα που προέρχονται από φυσικές πρώτες ύλες και αποτελούν το πάνω ράφι των ποιοτικών υφασμάτων και αφετέρου υφάσματα μαζικής κατανάλωσης από συνθετικές πρώτες ύλες.
Ένα κοστούμι από συνθετικό ύφασμα είναι σαφώς πιο οικονομικό όμως είναι δυσάρεστο ως προς την αίσθηση και η τελική εικόνα του δεν καταφέρνει να ξεγελάσει τις εντυπώσεις παραμένοντας κατά κάποιον τρόπο φτωχή ακόμη και στα μάτια ενός άπειρου καταναλωτή.
Αντ 'αυτού, προτιμήστε για το ανδρικό σας κοστούμι να έχει κατασκευαστεί από εξαιρετικά παρθένο μαλλί ή προσμίξεις του με άλλες ευγενείς πρώτες ύλες όπως το μετάξι, το βαμβάκι και το λινό. Αυτές οι συνθέσεις είναι φιλικές προς το δέρμα και την υγεία του και παράγουν εικόνες υψηλής αισθητικής με αποτέλεσμα κάποιος να αγαπήσει το συγκεκριμένο προϊόν και την κουλτούρα που το συνοδεύει.
Τα καλύτερα μαλλιά προέρχονται από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Τα σημαντικότερα και πιο διάσημα Ιταλικά υφαντουργεία στο κόσμο όπως οι Loro Piana, Vitale Barberis Canonico και Ermenegildo Zegna είναι αυτοί που συνήθως αγοράζουν σε δημοπρασία - καθώς αποτελούν μόνο το 5% της παγκόσμιας παραγωγής μάλλινων - και επεξεργάζονται αυτά τα πολύτιμα υλικά.
Υπάρχουν και άλλες επιλογές υφασμάτων, κατώτερης ποιότητας βέβαια, τα οποία κατασκευάζονται σε εργοστάσια της Τουρκίας, της Κίνας και της Ινδίας. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας προτείναμε να επιλέξετε μια τέτοια λύση καθώς δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά των ιταλικών και αγγλικών υφαντουργείων ενώ και το κόστος τους δεν συνάδει με τη ποιότητα τους.
Μια βασική διάκριση μπορεί να γίνει μεταξύ των υφασμάτων και αυτή είναι βάση την εποχικότητα τους.
Καλοκαιρινά υφάσματα
Ελαφριά και αέρινα υφάσματα ιδανικά για του ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
Δροσερά μάλλινα (cool wool)
Ο κυρίαρχος τύπος υφάσματος για ένα καλοκαιρινό κοστούμι. Βασικά χαρακτηριστικά αυτών είναι το μικρό τους βάρος ανά μέτρο (μικρότερο των 245gr/m) και η σχετικά αραιή τους ύφανση πράγμα που επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα προσφέροντας με αυτό το τρόπο τη ζητούμενη δροσιά σε ένα καλοκαιρινό κοστούμι. Τέτοια υφάσματα θα τα βρείτε και με την ονομασία fresco.
Λινά
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για αυτό το ύφασμα. Η επιτομή των καλοκαιρινών υφασμάτων, δροσερό και ελαφρύ ιδανικό για τις ζεστές και γεμάτες υγρασία καλοκαιρινές μέρες θα σας χαρίσει άνετα, κομψά και ανέμελα ρούχα. Αν σας ‘ενοχλεί’ το τσαλάκωμα του αλλά σας αρέσει η αίσθηση του αναζητήστε λινά υφάσματα με πρόσμιξη από ελαφρύ μαλλί ή βαμβάκι.
Βαμβακερά
Εξαιρετικά δροσερά και μια καλή εναλλακτική των μάλλινων και λινών υφασμάτων καθώς συνδυάζουν χαρακτηριστικά των δύο προαναφερθέντων. Ιδανικά για να εκφράσουν smart casual καθημερινά κοστούμια. Μοναδικό μειονέκτημα τους ότι είναι σχετικά πιο δύσκολο να διατηρήσουν την απόδοση τους στο χρώμα και την εφαρμογή σε βάθος χρόνου.
Seersucker
Είναι συνήθως βαμβακερά υφάσματα πραγματικά πολύ δροσερά και με μια εμφάνιση σχεδόν μόνιμου ελαφρού τσαλακώματος που θυμίζει γκοφρέ. Εξαιρετικά ανθεκτικά και συνήθως με φυσικές ελαστικές ιδιότητες αποτελεί εξαιρετική επιλογή για πρωινά κοστούμια. Το συναντάμε σε ριγέ με λευκό και μπλε σχέδιο.
Χειμερινά
Ζεστά υφάσματα κατάλληλα ώστε να προσφέρουν κομψότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Μάλλινα
Ο πιο διαδεδομένος τύπος υφάσματος για τα χειμερινά κοστούμια. Εξαιρετικά φίνα worsted μάλλινα χαρίζουν εξαιρετικό στρώσιμο και με το ιδανικό τους βάρος (300 γρ. / μετρο) φοριούνται ευχάριστα τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους . Η χρήση τους είναι κατάλληλη για επίσημα αλλά και για καθημερινά κοστούμια.
Κασμίρ υφάσματα
Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο πολυπόθητα και πολυτελή υφάσματα, είναι γνωστό για την απαράμιλλη απαλή υφή, την άνεση και το πιο σημαντικό γλυκιά ζεστασιά του.
Ωστόσο, μερικά από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα για αυτό το ύφασμα είναι το υψηλό κόστος του και η ευαισθησία στην χρήση.
Θα το βρούμε και σε προσμίξεις με άλλα μάλλινα υφάσματα ώστε να πετύχουμε αυξημένες αντοχές στον χρόνο με μειωμένο κόστος αγοράς.
Tweed
Είναι υπέροχα χειμωνιάτικα υφάσματα που δίνουν πάντα μια διαχρονική ευκολία στον χρήστη. Το ύφασμα είναι ουσιαστικά φτιαγμένο από μαλλί και δημιουργείται συνδυάζοντας τρία νήματα διαφορετικού χρώματος που υφαίνονται μεταξύ τους παράγοντας ένα διακριτικό μοτίβο.
Το Tweed είναι παχύ και ζεστό ύφασμα. Τα χειμερινά κοστούμια από tweed είναι λίγο βαρύτερα σε σύγκριση με τα περισσότερα κοστούμια και προτιμώνται ευρέως σε πιο κρύα χειμερινά κλίματα.
Φανελένια (flanel)
Από τα κύρια υφάσματα του χειμώνα τα οποία δημιουργήθηκαν για προστασία από κρύα κλίματα και είναι εξαιρετικά απαλά. Δημιουργούν κοστούμια με πιο σπορ διάθεση και ποικίλλουν σε βάρος. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι τα ζωντανά και ιδιαίτερα χρώματα.
Είναι ιδανικά για καθημερινή χρήση, και λιγότερο κατάλληλο για ειδικές περιστάσεις που απαιτούν επίσημη ένδυση.
Οι κατηγορίες και τα στιλ των κουστουμιών
Οι κύριες κατηγορίες κατά τις οποίες μπορούμε να ταξινομήσουμε κάπως τα κοστούμια είναι με βάση το κούμπωμα τους, από πόσο κομμάτια αποτελούνται και τέλος ανά περίσταση
Δίκουμπα, τρίκουμπα και σταυρωτά κοστούμια
Ο διαχωρισμός γίνεται σύμφωνα με τον αριθμό των κουμπιών και το τρόπο κουμπώματος στο σακάκι του κουστουμιού. Όπως αναφέρει και η λέξη στο δίκουμπο σακάκι έχουμε δύο κουμπιά από τα οποία όταν χρειαστεί κουμπώνουμε μόνο το πάνω.
Τα ίδια ισχύουν και με το τρίκουμπο σακάκι με τη διαφορά πως εδώ όταν χρειαστεί να κουμπωθούμε κλείνουμε τα δύο πάνω ή μόνο το μεσαίο κουμπί.
Στο σταυρωτό σακάκι έχουμε 6+1 κουμπιά εκ των οποίων όμως χρησιμοποιούμε μόνο τα 2. Τα 2 πάνω όπως και τα 2 κάτω και το μεσαίο που βρίσκεται στην εσωτερική μεριά είναι διακοσμητικά. Πρακτικά κουμπώνουμε μόνο το μεσαίο εξωτερικό κουμπί και το 1 κρυφό που βρίσκεται εσωτερικά.
Είθισται όταν είμαστε εν κινήσει το σακάκι μας να παραμένει ανοιχτό, με εξαίρεση το σταυρωτό, ενώ όταν είμαστε εν στάση να καλό είναι να το κουμπώνουμε. Εννοείται πως αν χρειαστεί να καθίσουμε ξεκουμπώνουμε προηγουμένως το σακάκι μας.
Δύο κομματιών (Σακάκι και παντελόνι) - Τριών κομματιών - 3 Piece (Σακάκι, παντελόνι και γιλέκο)
Η μόνη και ουσιαστική διαφορά σε αυτή τη περίπτωση είναι η παρουσία ενός έξτρα κομματιού, του γιλέκου, στο σακάκι και στο παντελόνι.
Η πλειοψηφία των κοστουμιών και κυρίως των πρωινών-εργασιακών αποτελούνται από δύο κομμάτια ενώ στα βραδινά formal και πιο επίσημα ρούχα θα συναντήσουμε συχνότερα τα κοστούμια με γιλέκο
Καθημερινά - Εργασιακά κοστούμια vs Επίσημα-Βραδινά κοστούμια (Σμοκιν/Tuxedo)
Ένας σαφής διαχωρισμός υπάρχει και μεταξύ των καθημερινών ή πρωινών ή εργασιακών κοστουμιών όπως μπορεί να τα δούμε να αναφέρονται και αυτών που χρησιμοποιούνται για επίσημες εκδηλώσεις τα λεγόμενα και ως formal ή επίσημα ή ακόμα και γαμπριάτικα κοστούμια.
Στη πρώτη περίπτωση θα βρούμε κοστούμια σε διάφορα υφάσματα (μάλλινα, βαμβακερά, λινά κ.α), χρώματα από αυστηρά και κλασικά μπλε, γκρι, καφέ, μπλε μέχρι πιο ξεχωριστά όπως πράσινα και μπορντό ενώ υπάρχει και μεγάλη ποικιλία στα σχέδια όπου θα δούμε από μονόχρωμα, διαχρονικά καρό ή prince of wales, εντυπωσιακά ριγέ, κομψά ψαροκόκαλα (herringbone) και πολλά άλλα ξεχωριστά όπως bird’s eye, houndstooth.
Στη περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με κάποιο επίσημο ένδυμα τα πράγματα είναι σαφώς πιο περιορισμένα και ξεκάθαρα. Κυριαρχούν τα σκούρα μονόχρωμα μπλε και μαύρα κουστούμια σε εκδοχές χωρίς αλλά και με γιλέκο. Οι ποιότητες που θα βρούμε εδώ είναι από σούπερ φίνα μάλλινα πενιέ υφάσματα ατόφια ή σε συνδυασμό με μετάξι και άλλες ευγενής πρώτες ύλες όπως το μοχέρ που θεωρείται το κατεξοχήν υλικό του γάμου.
Στη κατηγορία αυτή εντάσσονται και τα κοστούμια σμόκιν ή tuxedo. Πρόκειται για κοστούμια που έχουν χρήση αποκλειστικά και μόνο σε επίσημες και βραδινές περιστάσεις και εκδηλώσεις.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακά ενδύματα με κάποιες διαφορές από τα κλασικά κοστούμια όπως οι σατέν λεπτομέρειες στο πέτο και εσωτερικά, τα επενδεδυμένα κουμπιά από το ίδιο υλικό ενώ και στο παντελόνι δεν υπάρχει θέση για ζώνη αφού εκεί το ρούχο είναι στολισμένο με μια σατέν λωρίδα για να μη φαίνεται το κούμπωμα του. Επίσης στη περίπτωση του σμοκιν το σακάκι είναι μονόκουμπο και σχεδόν πάντα μιλάμε για ένα κοστούμι τριών κομματιών (3 piece) αφού υπάρχει και γιλέκο.
Login and Registration Form